Toeristische informatie

Aan de zuidrand van de Veluwe, waar het bosrijke en heuvelachtige landschap overgaat in het weidse rivierengebied, ligt de gemeente Renkum. De gemeente Renkum omvat de dorpen Oosterbeek, Wolfheze, Renkum, Heelsum, Doorwerth en Heveadorp. Het bijzondere is dat al deze dorpen op werkdagen met elkaar verbonden met de buurtbuslijnen 589 en 590.

Aan de zuidrand van de Veluwe, waar het bosrijke en heuvelachtige landschap overgaat in het weidse rivierengebied, ligt de gemeente Renkum. De gemeente Renkum omvat de dorpen Oosterbeek, Wolfheze, Renkum, Heelsum, Doorwerth en Heveadorp. Het bijzondere is dat al deze dorpen op werkdagen met elkaar verbonden met de buurtbuslijnen 589 en 590. U kunt in de prachtige omgeving genieten van de bijzondere natuur en de gezellige dorpen waar u een terrasje kunt pakken of lekker kunt lunchen of dineren. Wandelaars kunnen hun hart ophalen in deze gemeente. Er ligt een uitgebreid net van wandelroutes. Genoemd kunnen o.a. het Maarten van Rossumpad en het Limespad. Ook is er een uitgebreid net van Klompenpaden. De meeste wandelroutes kruisen op één of meerdere plekken de buurtbuslijnen.

Oosterbeek is vooral bekend geworden door de Operatie Market Garden. Eén van de grootste geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de operatie hoopten de geallieerden op een snelle opmars naar Berlijn, om de oorlog nog voor de kerst van 1944 te kunnen beëindigen. Het doel van de operatie was om de bruggen over de grote rivieren Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen en zo de Duitse verdedigingslinie te omzeilen. Na wanhopige gevechten en veel slachtoffers bleek de brug van Arnhem helaas 'een brug te ver' en moesten Engelse en Poolse landlandingstroepen opgeven. Het Airborne Museum in Oosterbeek geeft een indrukwekkend beeld van deze operatie. Het Airborne Museum is bereikbaar met de buurtbuslijnen 589/590. Na het bezoek aan het Airborne Museum kunt u wandelend het strijdgebied rond het Airborne Museum verkennen. De Perimeterwandeling gaat langs plekken van grote slagen, klein leed en moedige acties, langs oude landgoederen, voormalige noodhospitalen en nog steeds zichtbare sporen van de oorlog.

Ten zuiden van Doorwerth ligt in de uiterwaarden van de Rijn het een stoere, middeleeuwse Kasteel Doorwerth. In de ingerichte vertrekken kunt u de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, voor iedereen wat. Bij Kasteelcafé de Zalmen kunt u genieten van een hapje en een drankje. Het Kasteel is bereikbaar via een mooie wandeling van ca. 25 minuten vanaf de buurtbushalte Spechtlaan in Doorwerth.

Heelsum is vooral bekend om het kerkje op de heuvel. 't Kerkje op de heuvel, werd in de 16ᵉ eeuw gebouwd en is een Nederlands rijksmonument. Het kerkje staat ook bekend als de hervormde kerk. Het gebouw is eigendom geweest van Vereniging Hendrick de Keyser en is sinds 2021 in beheer bij Het Geldersch Landschap.

Vlak bij het dorp Renkum hebben de eerste luchtlandingen van operatie Market Garden  in 1944 plaats gevonden. Ieder jaar in september worden deze landingen herdacht met o.a. para droppingen. Vanuit het dorp zijn mooie wandelingen te maken o.a. in het Beekdal, waar het goed toeven is voor de ijsvogel en landgoed Quadenoord, waar een oude watermolen in oude glorie hersteld is. Bekend zijn ook de uiterwaarden, genaamd de Jufferswaard, waar o.a. de bever actief is. Vanaf de veerstoep kunt u vanaf mei t/m. september gebruik maken van het veerpontje dat u middels een oversteek van de Rijn, naar de Betuwe brengt. Renkum is een goed uitgangspunt voor verschillende mooie fietstochten. Mocht u een paar dagen in de gemeente willen blijven dan zijn er meerdere hotels en B&B’s waar het goed toeven is. Bekend is ook de ommuurde tuin bij verpleeghuis Oranje Nassau's Oord. Hier worden diverse groenten verbouwd op biologische wijze. Met de bus ( lijn 51 en 352 ) bent u in 10 minuten in het centrum van Wageningen. De Buurtbussen 589 en 590 sluiten aan op deze bussen.

Wolfheze is bekend om zijn Glidermuseum. Ook van hieruit kunt u mooie wandelingen maken o.a. naar de oude Wodans eiken. Te bereiken met de Buurtbus en uitstappen bij hotel Wolfheze.

Ook Heveadorp biedt vele wandelmogelijkheden. Van hieruit kunt u een mooie wandeling maken naar kasteel Doorwerth en het stuwencomplex. Tijdens de wandeling heeft u op het Duno plateau een schitterend uitzicht over de Rijn en de Betuwe. Bij helder weer kunt u Nijmegen zien liggen. Dit geldt ook voor het terras bij de Westerbouwing.

Onderweg met de buurtbus

Onderweg met de buurtbus

De oude kerk in Oosterbeek speelde een grote rol in Market Garden

De oude kerk in Oosterbeek speelde een grote rol in Market Garden

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth

Wandelen in de gemeente Renkum

Wandelen in de gemeente Renkum